MY ALBOUMS

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Παρακάτω βλέπετε τις λέξεις κλειδιά (ετικέτες) που η κάθε μια αντιπροσωπεύει μια ενότητα (Θεματολογία)

πχ Κάνοντας ΚΛΙΚ στη λέξη "ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΟΥ" αυτόματα θα έρθουν στο προσκήνιο όλες οι αναρτήσεις αυτού του είδους (μόνο οι τίτλοι)

Φυσικά η σελίδα δεν χωρά όλες τις αναρτήσεις γιαυτό, στο τέλος της σελίδας καντε κλικ στη φράση ''Παλαιότερες αναρτήσεις'' μέχρι να φτάσετε στην τελευταία

Επιλέγοντας με ένα κλικ πάνω στον τίτλο, ανοίγει όλο το κείμενο για να το διαβάσετε.

Καλή ανάγνωση

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Επιλογή του φωτογράφου για τον γάμο σας..



Θα είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, η κάποιος ο οποίος επιλέχτηκε από εσάς και τον εμπιστεύεστε?

Εδώ θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή, γιατί στην περίπτωση λανθασμένης επιλογής φωτογράφου, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Μια κακή φωτογραφία παραμένει κακή όσο και να μεγαλώσει και σε οποίο άλμπουμ και να την τοποθετήσετε! Σκεφτείτε τη «χαρά» που θα πάρει η άσπονδη φίλη σας εάν διαπιστώσει πως οι δικές της φωτογραφίες, είναι καλύτερες. Και μην ξεχνάτε πως, εχθρός του καλού, είναι το καλλίτερο.

Κάντε μια καλή έρευνα στην αγορά.

Ρωτήστε φίλους που έχουν παντρευτεί, θα πάρετε σίγουρα μια πρώτη γεύση , ψάξετε σε ειδικά έντυπα και το διαδίκτυο και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε εκθέσεις του είδους. Θα δείτε και θα ακούσετε πολλά , μείνετε σε αυτό που σας έκανε κάποιο "κλικ", είναι μια καλή αρχή για να προχωρήσετε σε μια βαθύτερη προσέγγιση.

Βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε!
Όταν θα αρχίσετε τις επισκέψεις σε φωτογράφους που έχετε επιλέξει για να πάρετε την τελική σας απόφαση καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τι ακριβώς θέλετε να ζητήσετε από τον φωτογράφο. Γνωρίζοντας ο φωτογράφος τι είδους φωτογραφίες θέλετε, μπορεί να οργάνωση την φωτογράφηση του γάμου σας καλυτέρα, και να σας δώσει κάποια καινούργια ιδέα.

Δείτε οπωσδήποτε δείγματα από άλλες δουλειές του, σε φωτογραφικά άλμπουμ και βίντεο.
Δώστε περισσότερο προσοχή στην ποιότητα και το στιλ του ψηφιακού άλμπουμ και τον χρόνο αντοχής του. Σκεφτείτε ότι τις φωτογραφίες του γάμου σας θα θέλετε να τις δουν και τα παιδιά σας και όχι μονό εσείς..

Ρωτήστε τον φωτογράφο αν θα είναι ο ίδιος στην φωτογράφηση. Αν όχι, ζητήστε να γνωρίσετε και να μιλήσετε με τον φωτογράφο λίγες μέρες πριν τον γάμο σας. Δεν είναι ότι καλύτερο κάποιος εντελώς άγνωστος να είναι το πρώτο πρόσωπο που θα συναντήσετε μπροστά σας στην εκκλησία.

Αν εκτός από τις κλασικές φωτογραφίες θέλετε κάτι περισσότερο π.χ. σε κάποια παραλία,  στο βουνό η σε οποιαδήποτε μέρος σας αρέσει, ενημερώστε τον φωτογράφο και εξηγήστε του τι ακριβώς θέλετε. Δείτε δείγματα της δουλειά του με κάποια εξωτερική φωτογράφηση που έχει κάνει στο παρελθόν.

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε αν το συνεργείο που θα φωτογραφίσει -βιντεοσκοπήσει το γάμου σας αν θα έχει μαζί του εφεδρικές μηχανές. Είναι πολύ σημαντικό !!!!
Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να χαλάει μια μηχανή. αλλά σκεφτείτε τα επακόλουθα αν αυτό συμβεί στο δικό σας γάμο.
Αν και δεν είναι εύκολο να το διαπιστώσετε λάβετε υπ΄όψιν ότι η ποιότητα και το κόστος απόκτησης του εξοπλισμού στο σύνολο του, ενός φωτογράφου δηλαδή και αυτός που θα δείτε στην εκκλησία αλλά κι ότι διαθέτει στο κατάστημα του, αντανακλάτε στην ποιότητα που σας υποσχέθηκε να σας παραδώσει. (θα ξαναμιλήσουμε γι΄ αυτό)


Και κάτι τελευταίο που κανείς δεν του δίνει σημασία (κι όμως συμβαίνει)
Ο γάμος, κακά τα ψέματα, ακόμα κι ο πιο οικονομικός, έχει λούσο, καλοντυμένους ανθρώπους και μια νυφούλα απαστράπτουσα.
Ε δεν είναι σωστό να έχεις μπροστά σου το συνεργείο των φωτογράφων ντυμένους σαν να ‘ναι έτοιμοι να πάνε εκδρομή με τα σακίδια στους ώμους.
Εμένα προσωπικά με απογοητεύει η εικόνα που δείχνουν οι φωτογράφοι που μετέτρεψαν την επιχείρηση τους σε οικογενειακή υπόθεση (για λόγους οικονομίας) συνθέτοντας ένα κακό συνονθύλευμα από μια μοντέρνα κόρη (συνήθως φωτογράφο) μια νοικοκυρά μαμά (συνήθως βιντεολήπτη) κι έναν μπαμπά που βαρέθηκε την ύπαρξή του (συνήθως 2ος φωτογράφος ή βοηθός ενίοτε)

Προσέξτε το αυτό.



Κόστος… και από τι εξαρτάτε!!

Το κόστος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και σαφώς θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία και να κρίνετε σωστά τις προσφορές που έχετε παραλάβει. Εδώ θα διαπιστώσετε ότι ενώ εσείς έχετε ζητήσει τα ιδία πράγματα η τιμή από φωτογράφο σε φωτογράφο διαφέρει, και πολλές φορές κατά πολύ.
Το κόστος λοιπόν μιας φωτογράφησης διαμορφώνεται από τους εξής παράγοντες:

Ποιότητα Άλμπουμ.

Στη αγορά κυκλοφορούν πολλά άλμπουμ και σε διαφορές τιμές. Αλλιώς είναι ένα άλμπουμ των 100€ και αλλιώς των 500€.  Οπότε ανάλογη  θα είναι και η προσφορά.

Ο σχεδιασμός, στιλ, και ποιότητα του ψηφιακού άλμπουμ

Υπάρχουν κατασκευαστές ψηφιακών άλμπουμ που δημιουργούν το άλμπουμ σελίδα σελίδα και άλλοι που για την δημιουργία μακέτας χρησιμοποιούν κάποιο πρόγραμμα του εμπορείου. Πολύ σημαντικό επίσης είναι τα υλικά που χρησιμοποιούν, το εξώφυλλο, και το αν η βιβλιοδεσία του άλμπουμ γίνετε στο χέρι η σε μηχανή .



Εξοπλισμός συνεργείου

Εδώ θα πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχουν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες στην αγορά με διαφορετικό κόστος και ποιότητα. Διαφορετική προσφορά θα σας κάνει ο φωτογράφος που διαθέτει σύγχρονο και ακριβό εξοπλισμό από ένα άλλο φωτογράφο με εξοπλισμό χαμηλότερης τεχνολογίας. Σημαντικό ρολό στο κόστος είναι αν ο φωτογράφος διαθέτη εφεδρικό εξοπλισμό η όχι .Για να έχετε όμως το κεφάλι σας ήσυχο προτιμήστε ένα φωτογράφο που να διαθέτει εφεδρικό εξοπλισμό.


Χρόνος…

Ένας σωστός επαγγελματίας για να βγάλει ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται αρκετές ώρες εργασίας. Και δεν είναι μόνο οι ώρες στην εκκλησία και στο κέντρο. Η πραγματική δουλειά του φωτογράφου, ξεκινά μετά το τελευταίο «κλικ» της μηχανής.  Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση δουλειά χρειάζεται, για να πάρετε  στα χεριά σας ένα σωστό αποτέλεσμα.  Αυτό βεβαία μονό στην περίπτωση που εσείς ζητάτε κάτι ποιοτικό και να είναι σε θέση να (εφόσον γνωρίζει από ψηφιακή τεχνολογία) να ανταποκριθεί χωρίς να καταφύγει σε εργαστήρια που κάνουν τη δουλεία αυτή φασών.

Επαγγελματίας  η ..Αλεξιπτωτιστής

Πολύ συχνά θα έχετε ακούσει για τον "τάδε" ο οποίος δουλεύει σε μια εργασία και τα σαββατοκύριακα κάνει γάμους και βαπτίσεις και οι τιμές του είναι πολύ χαμηλές . Εάν για κάποιο λόγω επιλέξετε αυτήν την κατηγορία δεν θα πρέπει να έχετε και πολλές απαιτήσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι…     ότι πληρώσεις παίρνεις.. Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την δουλειά δεν είναι επαγγελματίες φωτογράφοι, απλά κάνουν και αυτήν την δουλειά για να αυξήσουν τα έσοδα τους. Θα τους συναντήσετε (αλλά εσείς δεν θα το γνωρίζετε) και ως συνεργάτες  φωτογραφικών καταστημάτων.

Ο επαγγελματίας είναι πάντα μια σίγουρη λύση;

Όχι πάντα. Κι εδώ χρειάζεται προσοχή. Εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούν κατά κόρον τους διάφορους αλεξιπτωτιστές, είναι κι αυτοί που λόγω κόστους «βάπτισαν» φωτογράφο ή βιντεολήπτη, την κόρη τους, την γυναίκα τους ή τον πρώτο τους εξάδελφο.


Επιθυμητό κέρδος φωτογράφου

Εδώ ο καθορισμός αυτός εξαρτάτε καθαρά και μονό από τον φωτογράφο, από τον εξοπλισμό που διαθέτει την ποιότητα των υλικών και πολλά άλλα. Για να υπάρξει ένα εξαίρετο τελικό αποτέλεσμα θέλει πολύ κόπο ( πολλές ώρες εργασίας) και μεγάλη εμπειρία από τον φωτογράφο. Όλα αυτά ο επαγγελματίας φωτογράφος τα υπολογίζει και τα κοστολογεί ανάλογα.

Μιας και μιλάμε για χρήματα

Μόνο ο επαγγελματίας θα σας κόψει απόδειξη, τόσο χρήσιμη για την φορολογική σας δήλωση

Τελική επιλογή

Ψάχνοντας στην αγορά θα βρείτε φωτογράφους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με 500-600€ και άλλοι φωτογράφοι να ζητούν μέχρι 2000 με 3000€  Σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει κάποιος λόγος που ένας φωτογράφος ζητάει αυτό το ποσό.
Σήμερα επειδή οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι πολλές σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που όλα τα πακέτα προσφορών έμοιαζαν γιατί οι επιλογές ήσαν λίγες και η τεχνολογία περιορισμένη, σας συμβουλεύω να μην ξεκινάτε την προσέγγιση σας με τον φωτογράφο με το παλιό και ξεπερασμένο κλισέ « πόσο κάνει ένας γάμος στον άγιο Δημήτριο;» Είναι πιο σοβαρό να πείτε «ενδιαφέρομαι για να κλείσω έναν γάμο και θα ήθελα να με κατατοπίσετε σχετικά» 

Τελικά μονό εσείς μπορείτε να αξιολογήσετε τις προσφορές και να πάρετε την τελική απόφαση, για το ποιος θα είναι ο φωτογράφος σας.

Προς θεού
Μην εμπιστευτείτε κανέναν άλλον να κάνει την έρευνα και να αποφασίσει για σας.
Και θεωρώ αυτονόητο ότι θα απορρίψετε πιθανές προτάσεις από κτήματα χώρους συνεστιάσεων, που επίτηδες περιλαμβάνουν στις προσφορές τους φωτογραφία και βίντεο με τιμές fix. Έκαστος στο είδος του.

Να θυμάστε όμως ότι είναι καλύτερα να μειώσετε κάποια έξοδα από κάπου αλλού , παρά να μην έχετε το φωτογράφο που πραγματικά θέλετε.. Και μη ξεχνάτε, απ΄όλη αυτή την ιστορία το μόνο που θα μείνει στο χρόνο είναι οι φωτογραφίες σας.

1 σχόλιο: